North Sea Port schenkt aandacht aan de dag van de zeevarende

Bekijk Onze Haven: Zeemanshuizen zijn voor zeelieden een huis ver weg van huis

Gepubliceerd op do 23 jun 2022
Zaterdag 25 juni wordt de Internationale dag van de Zeevarende gevierd. Ook in North Sea Port worden de zeelieden op die dag in de bloemetjes gezet. Dat gebeurt meer bepaald in de zeemanshuizen, waarvan er één is in elke locatie van het havengebied.

“Een van onze kerntaken is het ontvangen van schepen en daar infrastructuur en nautische begeleiding voor voorzien. Dat geldt evengoed voor de zeelieden op de schepen, hun welzijn gaat ons nauw aan het hart”, aldus Peter van Parys, operationeel directeur van North Sea Port. “We helpen met activiteiten en ondersteunen waar we kunnen.”

Het belang van een zeemanshuis

De zeemanshuizen draaien deels op vrijwilligers. Zo rijdt ex-zeevarende Michiel Koers met de shuttlebus, die zeelieden vervoert tussen schip en zeemanshuis. Havenpastor Pascal Handschin onderstreept het belang van de zeemanshuizen: “We bieden een huiskamer buiten het schip, een mogelijkheid om de benen te strekken en eens met iemand anders te praten. Aan boord kan het echt beperkt zijn.”

Ook de zeevarenden zelf zijn tevreden over de zeemanshuizen. “Deze plek is heel fijn en de mensen zijn heel gastvrij. Je kan er relaxen, een biertje drinken, spelletjes spelen zoals biljart en tafeltennis en er is gratis wifi. Perfect!”