Bemanning MSC Lorena vast op Westerschelde: ‘Bij een bommelding in een trein moet iedereen eruit’

De MSC Lorena op de Westerschelde. Op de voorgrond vaart een patrouilleboot van Rijkswaterstaat voorbij. © Lex de Meester

Vlissinger Henk Danielse maak zich zorgen om de bemanning van containerschip MSC Lorena, dat al een dag voor anker ligt voor de Zeeuwse kust. ,,Bij een bommelding in een trein laten ze iedereen eruit, maar nu niet. Dat klopt niet.’’

Eldridge Pentury 23-12-22, 17:11 Laatste update: 21:05

  • bron PZC 23-12-2022

Als bestuurslid van de Nederlandse Zeevarenden Centrale voelt de Zeeuw zich erg betrokken bij de zeelieden. ,,Zeevarenden vormen een vergeten groep. Weinig mensen realiseren zich dat er nu mensen op dat schip zitten. Ik erger me daar dood aan”, zegt Danielse.

De MSC Lorena was vanuit Senegal onderweg naar Antwerpen en maakte in de nacht van woensdag op donderdag rechtsomkeert op de Westerschelde, ter hoogte van het Verdronken Land van Saeftinghe. Een anonieme beller had telefonisch gemeld dat het schip ‘zou ontploffen’ als het zou aanmeren in de Antwerpse haven.

Het 275 meter lange en 32 meter brede schip werd vervolgens teruggestuurd naar ankergebied Wielingen-Noord, waar het vrijdag nog steeds ligt. Het onderzoek naar het dreigtelefoontje is nog in volle gang en wordt uitgevoerd door de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie.

,,Als je een schip terugstuurt, neem je de bommelding dus serieus’’, zegt Henk Danielse, die ook bestuurslid is van zeemanshuis Mission to Seafarers in Vlissingen-Oost. ,,Maar waarom is de bemanning van de Lorena nu dan blijven zitten? Als er een bommelding in een trein wordt gedaan, moet iedereen eruit en gaan ze zoeken. Nu gebeurt dat niet, dat klopt niet. Eerlijk gezegd denk dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar stel dat het schip inderdaad de lucht in zou gaan, dan wordt de bemanning dus geslachtofferd. Ik vind dat heel opmerkelijk.”

Volgens Thomas Aling, woordvoerder van de Landelijke Eenheid, is er geen gevaar en vindt het onderzoek alleen nog aan wal plaats. ,,Natuurlijk is er gewikt en gewogen. Volgens de informatie die we al snel hadden, kon de bemanning op het schip blijven en durfden we het risico wel te nemen. We proberen er nu vooral achter te komen wie de melding heeft gedaan.’’

Henk Danielse heeft via Rijkswaterstaat geprobeerd om namens Mission to Seafarers kerstpaketten af te leveren bij de Lorena, maar dat is geweigerd zolang het politieonderzoek loopt.