Vrijwilligersportret in de “bode” Centinus Geelhoed uit Veere is al jaren vrijwilliger bij ‘the mission to seafarers.’

In zijn jeugd wilde Centinus het liefst gaan varen, maar dit mocht niet van zijn ouders. Eigenlijk is het dus niet zo gek dat Centinus nu vrijwilligerswerk doet tussen de schepen en de zeelieden. In de krant las Centinus dat ‘the mission’ iemand zocht om scheepsbezoeken af te leggen.

 

Centinus heeft in zijn leven veel gereisd voor werk. ‘Daarom weet ik hoe het is om van huis te zijn en hoe het voelt als er mensen zijn die naar je omkijken. Daar heb ik veel aan gehad, en dat wil ik nu teruggeven.’

 

Centinus bezoekt ongeveer 10 à 12 schepen per week. Dit vrijwilligerswerk is belangrijk vertelt Centinus: ‘Het werken op zee kan soms wat zakelijk en eenzaam zijn. Lossen, laden en weer verder, maar het menselijk contact wordt daarbij wel eens vergeten.’ Tijdens zijn bezoeken peilt hij of er behoefte is aan een praatje of een bezoekje aan het Zeemanshuis. Het Zeemanshuis heeft verschillende faciliteiten zoals een bar, winkeltje en een kapel.

 

Centinus vertelt dat er veel humor is aan boord, er wordt veel gelachen. Maar naast de humor die er is, is er ook ruimte voor gesprekken over dingen die ertoe doen. Centinus vertelt: ‘Als mensen ervoor openstaan, vertel ik hen dat God goed is, en als het ware de grote ‘Provider’ is, ook als het moeilijk is op zee, ver van huis.’ Voorheen was Centinus meerdere keren per week te vinden bij ‘the mission’ nu is hij er elke woensdag want, zo grapt hij; ‘ik word ook een dagje ouder!’

 

Benieuwd geworden naar vrijwilligerswerk? Op zoek naar vrijwilligersvacatures? Kijk dan eens op www.welzijnveere.nl of neem contact met ons op via 0118-583687 of info@welzijnveere.nl
Dit artikel is geschreven door Welzijn Veere.